Vanliga frågor och svar

Nedan hittar du lite vanliga frågor och svar
Kontakta oss idag!

”Varför är det så dyrt?” och andra frågor

Under januari sammanställde konsumentverket vilket yrke och tjänster som svenska folket klagade mest på under 2018. Hantverkare har under flera år legat på topplistan och kom under 2018 på en hederlig första plats med åtta procent av klagomålen på tjänster. Enligt klagomålen till konsumentverket handlade det om att arbetet blev dyrare än tänkt, tog längre tid än beräknat eller inte blev utfört på det sätt som konsumenten trodde var överenskommet. Vi på Trelleborgs Rörservice är inte främmande för att konsumenter ibland hör av sig med frågor om priset eller varför vi tar betalt för servicebil (även kallat framkörningsavgift i folkmun). Därför tänker vi nu reda ur några frågor och påstående som kan uppkomma.

 

Vad är det jag betalar för?

Vi strävar efter att erbjuda våra kunder och samarbetspartners tjänster och produkter av högsta kvalité – man får det man betalar för.

Personal är en kostnad, för alla företag, och de stora aktörerna inom VVS pressar upp lönerna vilket påverkar mindre företag som vill behålla duktiga medarbetare. VVS-montörernas fackförbund (Byggnads) ställer även krav på sina medlemmars löner. En annan anledning är att anställda ska ha flera uppsättningar arbetskläder, vilket också kostar. Alla montörer ska dessutom ha verktyg för att kunna utföra sina arbeten. Teknikinstallationsavtalet har den högsta procentuella ersättningen av alla kollektivavtalen när det gäller semesterersättning. Försäkringarna är även höga för vi jobbar med vatten. Dessutom tillkommer materialkostnader som man kanske inte alltid tänker på. Allt från en mutter till ett rör som behöver bytas ut kostar, vilket också hamnar på fakturan.

 

Varför tar ni betalt för servicebil?

Bilar kostar med allt vad det innebär (skatt, drivmedel och försäkringar) och vi behöver bilar för att komma ut till arbetsplatsen. Hantverkare behöver skåpbilar för att få plats med alla verktyg och material och i dag finns det bara dieseldrivna skåpbilar. Detta gör att vi drabbas av Bonus malus- systemet, från och med den 1 juli 2018, som innebär en bonus för miljöanpassade fordon medan fordon med relativ höga koldioxidutsläpp belastas med en högre skatt. I korta drag betyder det ett miljötillägg på 250 kronor och ett bränsletillägg för oss som kör med diesel- eller bensinbilar. Mer information om systemet finns på transportstyrelsens hemsida.

 

Varför kan inte hantverkare hålla sig till utsatta tider?

Vi på Trelleborgs Rörservice är måna om såväl våra kunders tid som vår egen. Vårt mål är att alltid komma den tid som vi har bestämt. Har vi sagt att vi kommer 08.00 så ska vi vara där 08.00. Varför andra hantverkare inte kan komma i tid kan vi tyvärr inte svara på. Men ibland kan saker uppstå, som sjukdomar, förseningar med mera. Vi gör vårt yttersta för att meddela detta i god tid.

 

Det skulle ta två timmar att utföra arbetet men det tog fyra timmar. Varför ska jag betala för fyra timmar när ni sagt att det skulle ta två timmar?

Ibland händer det att vi inte fått all information som vi behövde för att åtgärda problemet, eller att vi ser fler problem när vi är på plats. Därför kan det hända att det tar längre tid då vi måste köra iväg för att införskaffa material eller hämta andra verktyg. Eftersom vi är uppbokade på jobb hela dagen är det lika viktigt för oss som för kunden att jobbet inte ska ta längre tid än beräknat. Om vi måste boka om ett planerat jobb efter din tid förlorar vi annars den inkomsten den dagen. Stöter vi på problem vill vi hellre fixa det än lämna platsen utan att ha slutfört arbetet.

 

Borde ni inte vara tacksamma för att jag som konsument själv har försökt åtgärda problemet först? Halva jobbet är ju gjort.

Vi är utbildade och kunniga inom vårt område, VVS, och därför är det bättre att höra av sig till oss innan du själv försöker åtgärda ett problem. Om du inte är säker på det du gör kan du orsaka större skada än det var från början vilket kan medföra en större kostnad för dig.

Jag köpte en egen kran på ett byggvaruhus som jag vill ha, varför vill ni inte installera den? Jag kanske inte vill ha de kranar som ni erbjuder.

Vi övertar garantin på kranen när vi installerar den enligt konsumentköplagen. Därför vill vi arbeta med de kranar (och annat material) som vi kan bäst. Skulle fel uppstå vill vi vända oss till leverantörer som vi känner till och vet att vi kan få hjälp från. Annars måste vi ställa oss i kön till byggvaruhuset där kranen är köpt.

 

Varför är det så svårt att få tag på rörmokare?

Dels är det för att stora företag slukar upp arbetstagarna. Det är även en konjunktursfråga. Nu byggs det som aldrig förr vilket gör att många rörläggare behövs vid nybyggen. En del företag har dessutom ingen service mot privatpersoner.

 

Tveka inte, kontakta oss idag för en kostnadsfri offert!

Om oss

Trelleborgs Rörservice AB är ett lokalt företag verksamt inom VVS. Vi ingår i Auktoriserade VVS-installatörer, enligt Säker Vattens reglemente.

Kontakt

0410-201 50

Norregatan 73, 231 63 Trelleborg